18 juli 2024

Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken gepubliceerd

De route naar contractering en financiering

De nieuwe Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken helpt startende netwerken bij het maken van afspraken over financiering met zorgverzekeraars en gemeenten. Naast de Leidraad is er ook een handreiking voor aanvraag van transformatiemiddelen beschikbaar.

Mentale gezondheidsnetwerken bieden soms nu al, maar in ieder geval vanaf 2025, verkennende gesprekken. Ook bieden ze de functies ‘transfermechanisme’, domeinoverstijgend casusoverleg en informatie over aanbod en wachttijden in ggz en sociaal domein. Mentale gezondheidsnetwerken worden de sterke basis van een brede reeks maatregelen waarmee mensen met mentale en bijkomende problemen sneller de juiste zorg of ondersteuning krijgen, op de juiste plek. Dat is goed nieuws voor de mensen die het betreft, vermindert de druk op de huisartsenpraktijk en zorgt voor kortere wachtlijsten in de ggz.

Voor de activiteiten die uit de Zorgverzekeringswet worden betaald, is de bekostiging geregeld. De bekostiging vanuit het sociaal domein verschilt per gemeente en wordt lokaal georganiseerd. Netwerken moeten hierover wel afspraken maken met zorgverzekeraars en gemeente(n). Hoe dat werkt en wat de landelijke kaders zijn, staat in de nieuwe Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken die nu is gepubliceerd. Naast de financiering komen ook andere thema’s die van belang zijn bij het inrichten van het netwerk aan bod, zoals het formuleren van de ambitie, de rolverdeling tussen partijen, monitoren, evalueren en het proces van samenwerken.

De Leidraad is opgesteld door het landelijke programma Mentale gezondheidsnetwerken. Daarin werken overheid, brancheorganisaties en patiëntenvertegenwoordigers samen om de Mentale gezondheidsnetwerken mogelijk te maken. Vanaf september organiseert het programma een reeks inspirerende webinars met praktische informatie vanuit de netwerken die al actief zijn. Binnenkort volgt meer informatie over het programma en aanmelden via mentalegezondheidsnetwerken.nl.

Bekijk de leidraad in de Kennisbank

 

Handreiking transformatiemiddelen